top of page

                  NO ENS FAREU CALLAR, AL-MAYURQA TORNA A LES PLACES

 

Aviat farà cinc anys que en Toni Roig ens deixà, només dos dies desprès de la presentació del darrer disc d'Al-Mayurqa “Temps de Revolta”. La mort d'en Toni ens va deixar orfes del company i de l'amic però també del mestre, ell era l'autor de la majoria de les músiques i gairebé de totes les lletres de les cançons del grup, a més de la veu principal i la guitarra rítmica.

 

Durant aquests quatre anys i escaig, han succeït moltes de coses, homenatges a la figura d'en Toni, per part de diverses entitats públiques i privades, així com la presentació del darrer disc al Palau de la Música de Barcelona, tal com ell havia previst, amb la participació de la Coral Parroquial de la Real, dirigits per Ricard Terrades i l'estrena, l'enregistrament i la edició en format CD i DVD, de la seva gran obra pòstuma “Al-Mayurqa Clàssic” treball de composició on es fusionen el instruments propis de la Musica Tradicional i l'orquestra de cambra, el piano i l'oboè, promogut per la seva esposa, al igual que l'exposició “Toni Roig Escultor 1946 – 2007”, a l'Estudi General Lul•lià, comissariat per J.A. Mendiola i la presentació del llibre de Manel Martorell Rodriguez “Toni Roig – Un Trovador del Segle XXI. Tots aquests actes, no haguessin estat possibles sense la suma de l'esforç i la dedicació de: Miquel Brunet, Biel Majoral, Bernat Cabot, Catalina Obrador, Andreu Julià, Antoni Artigues i tots els musics de les orquestres Ars Musicàe i l'Orquestra de Lluchmajor, els membres d'Al-Mayurqa i de tantes persones, que amb el seu recolzament han fet possible dur a terme tots aquests projectes que han ajudat a servar-ne la memòria.

 

Ara bé l'eix vertebrador del grup d’ençà la seva creació l’any 1995, ha sigut i és, una manera d'entendre la vida, un tarannà basat principalment en la defensa i promoció dels trets que ens defineixen com a poble, la llengua, la Cultura amb majúscules i el territori; també ens preocupen i molt, els drets socials, la democràcia participativa etc.

 

Tots aquests valors avui ignorats i menyspreats, per el govern que ens a tocar patir, estan ben presents, en el nostre ideari i com sempre volem seguir promovent-los, mitjançant la música que es la nostre forma d'expressió. Aquest retorn a la trinxera, potser es el millor homenatge que podem retre al gran Roig i si és possible, engrandir el llegat que ens va deixar, perquè diu un proverbi, que ningú es mor del tot, mentre algú el recordi i nosaltres el tenim ben viu i ben present a les nostres vides.

 

Els anys passats, ens ha servit per madurar, per saber que volem fer, abans només sabíem, el que no volem. Avui malgrat què el dolor per la pèrdua continua, les ganes de seguir lluitant, es sobreposen a la pena i ens fa tornar a les places, amb les energies renovades i la il•lusió del primer dia, comptem per aquesta nova etapa amb un nou membre, en Biel Carbonell, un jovençà que amb la seva guitarra i el seu esperit agosarat ens acompanyarà en aquesta nova singladura, comandada en la part musical, pel polifacètic Manel Martorell (Arxillaüt, llaüt, guitarra solista i mandola) a més den Pere Joan Martorell (Flabiols, Flauta de pastor, Xeremia Midi, Xeremia i percusions tradicionals) en Miquel Carbonell (Guitarrò, percusions i veu) i en Gaspar Jaume (Baix eléctric i Veu)

 

La utopia no es morta i cal seguir lluitat.

 

Ciutat de Mallorca a 17 de maig de 2012

  • Facebook Social Icon
Per a tu - Al-Mayurqa
00:00 / 00:00
bottom of page