top of page

 

 

 

 

 

 

 

8 de maig de 2007

 

ESCRIT PASSAT PEL REGISTRE DE L'AJUNTAMENT DE POLLENÇA ADREÇAT AL SR. BATLE

Toni Roig i Sierra

EXPOSA:

Que violar la fidelitat al referents identitaris d’un país, com la llengua, la cultura, etc., és ser un traïdor/a.

Que no equiparar la llengua catalana a la castellana amb els mateixos drets i deures pels habitants de les Illes Balears, és trair la nostra identitat.

Donar suport als que, Decret rera Decret, marginen el català i incompleixen la Llei de Normalització Lingüística són uns traïdors/es, així com també passar-se de socialdemòcrata a liberal en qüestió d’hores, és ser un traïdor/a i qualque cosa més.

Per altra banda, Senyors del consistori de l’Ajuntament de Pollença, jo, en cap moment vaig insultar ningú, ni vaig emprar l’expressió “putes forasters”.

Vaig començar l’actuació musical (pareix esser que no escoltaven) dient que, Pollença als anys seixanta i setanta, era un poble que guanyava a la resta d’indrets de  Mallorca pel seu desenvolupament cultural. Record el seu gran nivell de músics, pintors (cal mencionar      l’Escola Pollencina), poetes, escriptors, escultors, etc. Jo, aleshores adolescent, venia sovint i hi vaig fer un grapat d’amics, lluitant fort amb alguns d’ells contra la dictadura franquista.

També vaig donar les gràcies al Conseller de Patrimoni del Consell de Mallorca per organitzar una ballada amb tres grups de música tradicional, fet abans molt normal i ara poc corrent..

Quant als insults, veig que desconeixen el què és la Cultura Popular i Tradicional Mallorquina (tal volta coneixen més l’andalusa), concretament em referesc al que són “gloses de picat”. Una expressió poètica popular mai pot esser un insult, sinó una forma de lluitar i demostrar als poderosos, als que governen, que estan equivocats o fan les coses malament (corrupció per exemple). Convendria llegissin les cançons i poemes dels trobadors i joglars dels segles XIII i XIV i ens entendrien millor.

Tenim una forma de cantar les jotes que, sols amb instruments de percussió i la veu humana tot incorporant les gloses de picat, han fet ballar moltes generacions de mallorquins/es. Tot això és considerat pels músics que formam part d’Al-Mayurqa un patrimoni cultural rebut dels nostres avantpassats que no volem que es perdi, que no pot desaparèixer. Això es diu tradició, senyors regidors.

Quant a “La Feria de Abril” consider que és una forma de colonització i estic i estaré en contra de que arreli culturalment al meu i vostre país. Crec que els nouvinguts s’han d’integrar social, cultural i políticament, enriquint el nostre patrimoni, i no presentant alternatives foranes que fomenten la no integració. Això és el que vaig dir, tal volta no em varen entendre, o bé els ha interessat més donar crèdit a les informacions mal intencionades d’un nefast mitjà de comunicació escrit.

Senyor Batle Tomeu Cifre, no té la més mínima idea de les dificultats que tenim els grups de música tradicional. La gran majoria no tenim la música com a medi de subsistència, sinó que la nostra dedicació és per gaudir d’ella..

Els grups tradicionals, estam obligats a tenir en propietat un equip de so. Els Ajuntaments, si no fos així no ens llogarien; som productors dels nostres treballs discogràfics, els quals sempre són deficitaris.

Sap el què val enregistrar un disc? Sap el què val editar un CD? Sap quant de temps torbam en vendre mil unitats de CD’s? Sap les dificultats que té la distribució discogràfica de música en català? Ha tingut alguna vegada la curiositat de sebre quantes emissores de ràdio i televisió programen música i cançons en català? Podria fer-li moltes més qüestions com aquestes, i donada la seva actitud ja puc imaginar-me les respostes.

Senyor Tomeu Cifre: Al-Mayurqa és una associació cultural sense afany de lucre, tots els doblers que guanyam els invertim en treball discogràfic, equip de so, despeses de desplaçament, etc. Estigui tranquil, invertim els doblers públics guanyats amb la nostra feina, més dignament que moltes institucions públiques.

Senyor Batle, referent als mítings i eleccions, li diré que som defensor de la democràcia participativa. Els polítics com vostè fan que el poble perdi la confiança en les institucions. La participació ciutadana és alguna cosa més que dipositar el vot cada quatre anys donant un xec amb blanc als polítics. Participar en les decisions que ens afecten a tots, és un dret irrenunciable, i tan important és un partit polític com les associacions de la societat civil. Amb més participació ciutadana la nostra Illa ben segur no estaria tan degradada. Hauria de pensar que els polítics són elegits pel poble, el qual sempre és sobirà i amb dret a expressar-se lliurement. Els càrrecs que ocupen no són de la seva propietat.

Per acabar , el grup musical al qual pertany es diu Al-Mayurqa, que és el nom de Mallorca en àrab i en el nostre anagrama el tenim escrit en aquesta llengua, com a record a l’empremta  que deixà a la nostra illa aquesta cultura i pel seu reconeixement. A més, l’any 2005 produírem un DVD en el nostre desè aniversari, “Tradició i Compromís”, el qual va ser subtitulat al gallec, eusquera, castellà i anglès. Com poden veure les altres cultures ens importen, però no podem consentir que la nostra sigui menyspreada i colonitzada.

Un poble que ha sabut conservar Els Cavallets, Les Àguiles, La Festa dels Moros i Cristians i la Davallada del Pi, mereix un batle i uns regidors amb un major coneixement cultural i major compromís amb la terra.

Donada la transcendència de les meves paraules el passat dia 22 d’abril en el transcurs de l’actuació d’Al-Mayurqa, els deman, per què no han presentat cap moció contra el Director General de Política Lingüística del Govern Balear D. Miquel Melià, quan va dir a l’Espai Mallorca de Barcelona. “exigir l’obligació de saber català, és com ser de la ETA”, és a dir, tots els que defensam viure en català som terroristes segons el Sr. Melià. Al meu entendre la duresa d’aquestes paraules dites per un representant del Govern Balear  haurien de ser més motiu de reflexió i debat per aquest Ajuntament, que l’opinió expressada per un ciutadà.

SOL·LICITA: Que es faci extensiu el contingut d’aquest escrit a tots els Regidors del Consistori

 

Pòrtol  a 8 de maig de 2007

​​AL IL·LUSTRÍSSIM  BATLE DE POLLENÇA SR. BARTOMEU CIFRE 

 

29 de març de 2007

La mala bava del Govern del País Valencià  (Camps i companyia “PP”)  que volen tallar el  senyal de TV3.

Dividir els Països Catalans es afavorir el colonialisme castellà i espanyol. Pensam que és una mesura feixista, prepotent i un atemptat contra la llibertat d’expressió.

21 de març de 2007

La pixada fora del test del “intel·ligent” Director General de Política Lingüística el Sr.? Miquel Melia que digué a l’Espai Mallorca de Barcelona: (Exigir el coneixement del català és ser de la E.T .A.).

La manera de fer, del Partido Popular (PP) en matèria de política lingüística ha estat sempre nefasta i espanyolista – castellanitzadora. Comparar la defensa del català amb el terrorisme, es motiu mes que suficient per cessar-lo o si te un mínim de vergonya dimitir.

Per la bona salut democràtica exigim el cessament  immediat de l’individu.

13 de juliol de 2006

El menyspreu del Govern Balear amb els xeremiers, concretament la Conselleria de Turisme, (Conseller Flaquer) i la Conselleria d’Educació (Conseller Fiol).

En  la presentació de les Balears feta a Polònia, varen dur una xaranga en contes de mostrar al món les nostres xeremies, que és un instrument, que té al voltant de 2.500 anys d’antiguitat i que tant d’esforç popular ha costat recuperar-les.

Fins i tot als temps mes foscos de l’anterior regim, sempre  es van promocionar les Illes amb uns xeremiers.

 Perquè no ara? 

Postmodernitat? 

Consigna política?

 13 de juny de 2006

                                     EMPARA  I  SÚPLICA

Toni Roig i Sierra, en Nom i representació d’Al-Mayurqa 

EXPOSA:

Que per segon any consecutiu , som l’únic grup de música Tradicional i Popular de l’illa de Mallorca, que no ha estat convidat a participar a la “FIRA DE CULTURA POPULAR” celebrada al Centre Cultural “LA MISERICÒRDIA” organitzada per el Departament de Cultura del Consell de Mallorca. Pensam que la represàlia ve donada per les diferències polítiques i socials que el grup té amb els actuals responsables.

 

MANIFESTA:

El nostre rebuig a la manipulació cultural que fan l’Honorable Consellera Dolça Mulet i el Director General de Cultura Guillem Ginard. Que haurien estat dos excel·lents gestors “FRANQUISTES” ja Que rebutgen i persegueixen la llibertat d’expressió i creuen tenir en propietat el seu càrrec públic. 

 

DEMANA:

Per tot l’abans exposat,  el seus cessaments.  

 

SÚPLICA:

El seu empar, que des del seu càrrec de Molt Honorable Presidenta del Consell de Mallorca, desterri totes les formes de censura, que sofrim pel fet de no pensar igual que el govern que presidiu.

Li adjuntam el darrer treball, perquè es faci una idea de la tasca duta a terme els  darrers 10 anys en defensa de la nostra identitat, cultura, música i llengua.

                  Ciutat de Mallorca a    13  de Juny de 2006

                                                        SGT: Toni Roig

Molt Honorable Presidenta del Consell Insular de Mallorca

 

1 de juny de 2006

La marginació que patim per segon any consecutiu, per part de la Direcció General de Cultura del Departament de Cultura del Consell de Mallorca a la “FIRA DE CULTURA POPULAR” .El programa de mà del actes , te els mateixos “cromos” de sempre; que ja els tenim molt repetits i ens agradaria canviar-los, dos per un de nou.Si “MALLORCA SOM JO”  tal com diuen ells, per quina raó ens marginen.

 

El servilisme d’alguns assistents del públic, a la taula rodona de la mateixa fira”EL PAPER DE LAS INSTITUCIONS A LA CULTURA POPULAR”, pensam que hi ha vida racional i intel·ligent, sense els politics i les institucions haurien d’afavorir aquesta vida.

 

8 de juny de 2006

La valentia de l’escriptor Llorenç Capellà, a la seva intervenció a l’Informatiu Balear de TVE, denunciant la campanya del president Jaume Matas , per fer desaparèixer el català de les Illes i la manca d’ajuts que tenen el escriptors que han triat el català per expressar els seus sentiments.

 23 de març de 2006

A la guia de Grups Musicals de les Illes Balears 2006, editada per la Conselleria de Educació i Cultura, hi figuren 216 grups i solistes.

  Si tenim tants de creador e intèrprets, perquè l’Honorable Conseller i la seva Directora General, no exigeixen a la PP3 (Maria Umbert), un programa per mostrar als espectador de les Illes, el nostres músics, que tanta falta els  fa la promoció i difusió de les seves obres i així no hauríem d’aguantar el programa de “Jaime Anglada” ple de personatges caducs i passats de moda, un veritable desgavell.

16 de març de 2006

L’estrena de la Cantata “Rua Fosca” del nostre amic i editor Miquel Brunet.

La nostra enhorabona per la gran tasca.

Per cert, com  es habitual al programa de mà,  hi ha  el mateix “cromo” de sempre

de la “Dolça consellera” i alguns “bufonets” més, però i manca la fotografia dels dos veritables

Creadors: el compositor Miquel Brunet i l’autor del llibret Jaume Santandreu.

09 de març de 2006

El programa de mà de la VIII MOSTRA INTERNACIONAL D’IMPROVISADORS, pareix un “Àlbum  de cromos” de polítics; subvencionar actes culturals no hauria de donar-los dret a ser més protagonistes que els veritables participants.

Entre Honorables Consellers/eras, Directors/ores Generals i Regidors/ores, no queda quasi espai per a les gloses.

12 de gener de 2006

La gran assistència de públic a la presentació del nostre DVD al Centre Cultural  Sa Nostra  de Ciutat, varem omplir de gom a gom, fins i tot  hi havia gent dreta. Agrair la presentació feta per Antònia Vicens i Damià Pons i pel llarg i càlid aplaudiment que ens regalaren els assistents.

 26 de gener de 2006

La persecució del símbols i costum mallorquins per la batlesa Cirer, canviant-los per símbols imperialistes nord americans, a l’inici de les festes de Sant Sebastià, patró de Ciutat al millor estil del “ciudadano”, canviar la desfilada del bestiari, gegants etc. Pel Simpson es un insult a la cultura popular

16 de Desembre de 2005 

La medalla de honor atorgada a S’estol des Picot, pel Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, fet històric, ja que és la primera vegada que la màxima institució musical de les Balears fa un reconeixement públic a la música tradicional i popular.

 24 de Novembre de 2005

La nostra mes sincera enhorabona, als xeremiers de  Sóller,  els varem escoltar al concert que donaren  l’església de Sa Pobla, a la trobada de xeremiers; una afinació excel·lent,  un tempo envejable i una cohesió immillorable. Sonaren molt be

Creim que fan molt bona feina i que es la millor manera de dignificar la xeremia, les músiques ens  varen recordar els segles XVIII i XIX, quan les xeremies i el flabiol eren considerats instruments cultes. Enhorabona

  20 de novembre de 2005  

La gran quantitat de joves i no tan joves periodistes esquerrans, que varen venir al concert de La Real, quina pena que els diaris que els donen feina no tenguin la mateixa orientació.

La massiva participació dels balladors i balladores al concert “SALVEM LA REAL ROCK”  foren més de 200, compartint l’espai amb el circ, el rock i altres herbes, perquè diguin que els balladors “no es banyen”....

 10 de novembre de 2005

De l’article de la secció “El discreto encanto de la vida” amb el  títol  "Mallorca en el corazón de Manresa", Última Hora 7 de novembre de 2005.

   Voldríem  aclarir i deixar palès algunes qüestions i consideracions :

 A la vuitena Fira d’espectacles de Manresa Al-Mayurqa hi participà, per mèrits propis, contractats directament pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, de la Generalitat de Catalunya.

   Que som un grup de música tradicional, represaliat pel Departament de Cultura del Consell de Mallorca, per la seva “Dolça” consellera i el seu Director General.

    Que en cap moment hem tengut cap mena d’ajut econòmic, mediatic i/o social per part del Consell per representar  Mallorca a la Fira de Manresa. ( Per cert la presència del Director General de Cultura a la Fira, hauria estat més productiva que connectes amb el més de cinc-cents programadors, per oferir-los  els grups de Cultura Popular mallorquins, que fent de presentador a l'actuació del Joch de Ministrils, robant-los protagonisme.)

    Que s’aclareixin, aquí rebutgen tot el que sona a català i allà,  només fan “MANITAS” i copets a l’esquena als directius i molta “PILOTA”.

   Malgrat esser mallorquins i haver nascut en aquesta meravellosa illa, que estan destruint, tenim més bona sintonia amb les institucions catalanes que amb les de les Illes, per què serà?.

     Tal volta els nostres polítics segueixen essent habitants de província i els fa por pertànyer  a la Cultura que ens agermana amb els Països Catalans ( Catalunya Nord, Principat,  País Valencià i les Illes)

25 de octubre de 2005

El desinterès envers la cultura, per part de Govern Balear, no troben un milió d’euros pels vitralls del pintor Barceló a la Seu i es gasten centenars de milions en patrocinar un equip ciclista, casas regionales, “PP3”, Conselleria de immigració etc. etc. etc.

13  de octubre de 2005

La quantitat de doblers, que ha costat la Fira de Cultura Popular a Sineu i la manca d'ajuts que pateixen els taller de ball de bot i las ballades.

Seria millor que el Consell de Mallorca i el Govern Balear, dediquessin mes pressupost al dia a dia i deixar-se de competicions de caire electoralista, per veure qui la fa mes grossa.

28 de juliol de 2005 

 La grolleria d’excloure la  cantant Maria del Mar Bonet i l’escriptora Carme Riera al reconeixement públic del Consell Insular de Mallorca.

 La seva Molt Honorable Presidenta (la del sí a tot, carreteres, construccions, ciment per tot hom etc.) les vol castigar perquè Maria del Mar va participar al concert per reivindicar que el monestir de la Real no comparteixi el seu espai vital amb un hospital que l’ofegarà  i na Carme Riera per haver firmat un manifest a favor de la directora de la Casa Museu Llorenç Villalonga,  acomiadada  i menyspreada injustament per la consellera de cultura Dolça Mulet.

    Voldríem deixar palesa la nostra protesta als dirigents del partit que governa al Consell Insular de Mallorca (Unió Mallorquina) per imposar juntament amb el Partit Popular el pensament únic que és  sinònim de FEIXISME.

30 de juny de 2005

La manca d’informació per part TVE Balears de la revetla de Sant Joan al Parc de la Mar, només varen donar cobertura informativa a la organitzada per l’Ajuntament a la platja de Ciutat Jardí.

 Que consti la nostra protesta pel menyspreu fet a la Federació d’Associacions de Veïnats de Palma i els que defensam les festes del poble per al poble.

23 de Juny de 2005

 Aconseguirem omplir la Plaça del Rei de Barcelona, era plena de gom a gom. Un Recital - Ballada per a recordar i encoratjar als organitzadors a seguir lluitant, per mantenir els “Divendres a la plaça del Rei” BUFEN MALS VENTS PER TOT ARREU.

21 de juny de 2005

Les dues cares, de qui participà activament al concert “Salvem la Real” per una banda i per l’altre, fa el pregó de la II Fira de Cultura Popular d’Arrel Tradicional, patrocinada i dirigida pel Departament de Cultura del CIM, controlat pel mateix partit que ha donat llum verda,  perquè es pugui construir l’hospital a la Real.

   Quina de les dues cares es la bona?

16 de juny de 2005

TORNEN LES DEMOSTRACIONS SINDICALS DEL FRANQUISME

     Obrint el programa de la II Fira de Cultura Popular d’Arrel Tradicional, veim la fotografia de la Molt Honorable del sí a tot, és l’única que hi ha en tot el programa ; dels participants només el nom i en lletra petita, està fet al millor estil Fageda, continuat per la depredadora de la  Real, la Batlessa Cirer, és a dir la seva fotografia abans dels vertaders protagonistes de l’acte que anuncien.

      El dia del pregó a càrrec de la veu de Música Nostra, un poc desafinat i mig to baix (Si em tocàs la loteria un saler me compraria) varen arribar un grapat d’autocars de la tercera edat , fins a quatre si no em falla la memòria, procedents de Sencelles i Costitx, al  millor estil  dels  mítings politics del Manuel Fraga o del actes organitzats pel partit de la IB3 (Quan deixaran de manipular la tercera edat o fins quan es deixaran  manipular aquests?).

      Del Joch de Ministrils i del reconeixement de mèrits a Miquel Aloy “Llargo” en parlaré un altra dia.

      Un himne per sentir i veure diu el programa. ”Demencial”. convertiren el pati de la Misericòrdia en un gran plató de televisió local, els seixanta  xeremiers que participaren en la farsa cobraren cada un d’ells, cent euros, és a dir tres minuts mal contats de  comèdia (que hem perdonin els comediants) costaren als contribuents, sis mil euros, un milió de las pessetes d’abans. Llogar seixanta extres cinematogràfics que cobren 30€ per sis hores de feina  hauria estat més barat,  i dedicar la diferència, a promocionar la vertadera Cultura Popular, als barris o als pobles, que prou mancances de infraestructures  tenen: Tallers de ball de bot, Castellers, escoles municipals de xeremies, ajuts per comprar instruments a les escoles de música. Per cert parlant de Castellers, aquests varen ser marginats, perquè segons l’organització són Populars però no Tradicionals (Això dit pels mateixos que col·laboraren econòmicament amb l’Ibatur per enviar una colla de “Tunos” a promocionar les Balears a un fira internacional de turisme) Gastar aquesta doblerada per quatre autocars de gent de la tercera edat i representants polítics i una petita quantitat d’espectadors, és un insult a la Cultura, si descomptam  la Gent Gran i els polítics, érem una trentena de persones, tal vegada això de gastar tant de doblers públics, és un dels pilars que està posant el Sr. Guillem Ginard, pilars als que feia referència la periodista Lourdes Duran (Diario de Mallorca 18 d’abril de 2005)

      Crida l’atenció que un Director General del Consell, ex-batle i conegut ballador, no se’n va adonar que  l’himne de Mallorca es feia en “Playback” i de l’insult que representa a la tradició de les xeremies i als xeremiers.

       Les paraules de la Molt Honorable del sí a tot, ni fred ni calor, (com diu  el coverbo zero graus) té la virtut de xerrar i xerrar i no dir res, vestida i pentinada de “Tiros Largos” (sempre he tengut la curiositat de saber si les despeses de perruqueria, surten del seu sou o  si també les pagam entre tots)

        L’endemà a la conferència de Josep Vicent Frechina  una de les persones més qualificades a l’actualitat en cultura popular  i tradicional del Països Catalans, i coordinador de la prestigiosa revista Caramella,  de tots els bufons  de l’Honorable Consellera Dolça Mulet no en va comparèixer cap (tal volta tenien por dels participants a la conferència) Els hagués anat molt bé escoltar al Sr. Frechina, segur que no farien tants de disbarats.

         L’Honorable Consellera gimnàstica, el seu Director General ex-florista (El Pais 27 de març de 2005 A. Manresa) un conegut xeremier calatravi (no se quin càrrec té) i un recentment anomenat coordinador de Cultura Popular (ex-membre de la Federació d’Associacions de Veïns de Palma) no varen venir a donar la cara, no es presentaren a la taula rodona, que no es  va  celebrar per l’absència  dels organitzadors.

    Enyor l’honestedat dels antecessors als seus càrrecs com Damià Pons, com a Conseller i del seu equip, sobre tot de la Directora General del Departament de Cultura del Consell Insular de Mallorca, Bàrbara Bujosa, que tenien i tenen molt clar que la Cultura Popular ha de ser participativa i no un espectacle, el mateix que diu l’esmentat Josep Vicent Frechina.

   Una fira que diuen que ha costat 120.000 €, vint milions de pessetes, mal plogui  rodes de molí sense forat , tal vegada es remourien alguns càrrecs polítics i assessors.

   “Només la Cultura fa ciutadans lliures” (Emili Darder Canaves,  Batle de Palma)

14 de Juny de 2005

El regust a demostració sindical franquista que tengué l’obertura de la  II FIRA DE CULTURA POPULAR D’ARREL TRADICIONAL.

Com es va poder convèncer a seixanta xeremiers que fent playback i gastant 6.000 € en tres minuts es col·labora a la difusió de la música popular i tradicional?

  La felicitació al nostre amic músic i xeremier de Al-Mayurqa i xeremier de Son Roca i del Secar de la Real, per no haver participat en aquesta farsa.

  La preocupació de que tornin els temps que la “Sección Femenina” manipulava la Cultura Popular convertint-la en una bufonada. Promocionar l’espectacle front a la participació i usar la Cultura amb fins partidistes, es fer de Cranc, tornar endarrere.

9 de Juny de 2005

 L’entusiasme de la  gent de la Associació Cultural  “Aire Nou de Bao (Perpinyà) en defensar la cultura i la  llengua dels Països  Catalans.

 Els nostres polítics haurien de visitar Catalunya Nord i veurien ,el que  pot passar en dues o tres generacions al nostre País, amb la llengua i la cultura.

L'impressionant que es el Canigó vist des de el Palau dels Reis de Mallorca  (Palais des Rois de Majorque”)  

26 de Maig de 2005

La contradicció de la Molt Honorable Presidenta del si a tot (ciment, carreteres, construcció sense fi) que encoratja als Joves per la Llengua a defensar la nostra llengua i per l’altra cantó dona suport al partit governant, que amb males arts castellanes vol esborrar el català.

12 de Maig de 2005  

 La quantitat  d’artistes i creadors que compartiren estovalles amb l’hereu directe del Borbó Felip V, el mateix que per les armes ens prengué la Llibertat i prohibí la Llengua Catalana. La Memòria  Històrica es l’assignatura pendent del nostre País.

12 de Maig de 2005

 La distinció que fan el Govern Balear i Felip i Leticia, entre dinar amb artistes i sopar amb personalitats de la cultura.

9 de Maig de 2005

 Lo bé ens vàrem sentir a  l'entrevista que ens va fer en directe, l’Ester Plana a Catalunya Cultura de Catalunya Ràdio. tant de bo tinguéssim aquí professionals i programes a la mateixa altura.

9 de Maig de 2005

La bona acollida que vàrem tenir al Concert-ballada del Tradicionarius (06/05/05). Vam poder fer música amb “Ses Nines”; es encoratjador, veure la quantitat de mallorquins i catalans que ballen Jota, Bolero i Fandango al Principat.

 4 de maig de 2005

  La imatge ridícula de Maria José Frau Regidora de l’Ajuntament de Palma vestida de “FARALAES”, Munar, Mulet, Ginart i Frau, potser  pensen que la cultura es un Ball de disfresses.

La poca vergonya dels governants de Cort al subvencionar les empreses privades de La Feria de Abril, que s’ha convertit en un negoci, mes que en un fet cultural, amb les mancances que pateix la Cultura Popular Mallorquina a Ciutat.

28 d'abril de 2005

La constatació de les diferències cada vegada mes grans que hi ha entre la societat actual i els creadors. Fou una de les conclusions de l’assemblea celebrada en la (SGAE) societat general d’autors i editors el passat 27 d’abril de 2005. Sembla que crear no es fer feina.

21 d'abril de 2005

L’alta participació a la ballada popular al Pati de la Misericòrdia , la qual cosa demostra el tipus d’actes que ha d’afavorir el Departament de Cultura del Consell de Mallorca. L’animam a continuar per aquest camí.

8 d'abril de 2005

La indiferència amb la cultura pròpia demostrada pel Consell Insular, Cort i l’Ibatur (Artigues, Frau i Alabern) el primers pel certamen de “TUNAS”i el segon per utilitzar-los per promoció turística de Mallorca. Com diu el Sr. Bennasar al Diari de Balears (31 març 2005): La pèrdua de seny.

Les entitats  esmentades donaran 13.000€ Ibatur i 6.000€ Consell i Ajuntament de Palma (tres milions i pico de pessetes).

En tornar a néixer ens farem “tunos” que a Mallorca tenen molta tradició, des de el rei en Jaume el Conqueridor. Pobres xeremiers vos  hauríeu de aixecar  en armes !! ES INSULTANT!!

1d'abril de 2005

HONORABLE CONSELLERA DE PORCS I DE SENYORS. S’HA DE VENIR DE CASTA.

   Quina forma més barroera de destituir la directora de la Casa Museu Llorenç Villalonga, com si la caça de bruixes fos la millor manera d’afavorir la cultura a Mallorca.

Honorable  Mulet hauria d’aplegar, seria la millor contribució a la cultura; els músics, escriptors, poetes, pintors, escultors, actors etc. Que usam el català per expressar els nostres sentiments, ens veuríem afavorits. Honorable esta destruint tota la feina feta pels seus antecessors/ores al mateix càrrec que vostè tan indignament representa.

Assabenti's,  Catalina Sureda és de les millors directores i gestora cultural que te aquest País; na Catalina ha fet que la Casa Museu sigui un museu VIU l’únic  de Mallorca, que la  musica, literatura, poesia, teatre i pintura vagin agafats de la ma, mostrant al mallorquins la feina dels creadors de la cultura actual del Països Catalans, Tal volta aquest es el  veritable problema de la Honorable Consellera, que de la seva incultura en fa bandera (El llibre mes petit del mon etc.).

Com ex-monitora de gimnàstica es dediqui a l’esport i deixi la cultura en mans de persones qualificades.

Esperam i desitjam que “L’altre Molt Honorable Presidenta (la Presidenta del SI ha tot: carreteres, segon cinturó, incineradores, ciment per tot arreu etc.) i el secretari del Partit Polític que li dona suport el Sr. Damià Nicolau, perdin la “Confiança” i la tractin ben igual com vostè tracta a tots els que volem que aquest país tengui la cultura que com a Nació li pertoca.

La intel·ligència i el sentit comú son mots desconeguts a la  Conselleria que vostè presideix. Estan Folkloritzant en el sentit mes ranci de la paraula, la cultura a “Maiorca”. 

23 de Març de 2005

 La magnífica resposta del públic al concert convocat per la plataforma , Salvem La Real, així com l'excel·lent treball del personal  tècnic de l'Auditorium;  per a tots ells els nostres millors sentiments.

17 de Març de 2005

La decepció i el desencís  que ens ha causat, les quatre planes en castellà de la darrera revista FOLC nº 21 pagines 83 a la 86. En bilingüe no aconseguirem mai la integració dels nou vinguts

4 de Març de 2005

La nostra solidaritat amb la Plataforma de Músic i Creadors en Valencià, que també son discriminats, per  part de la cultura “oficialista” i pels mitjans de comunicació del País Valencià

25 de febrer de 2005

El flabioler calvianer, que tampoc a entès que es pot pecar per comissió i també per omissió. Qui no lluita contra la injustícia, es igualment injust.

3 de febrer de 2005

El vestit a l’ample de la primera autoritat de l’Illa de Mallorca i Batlesa de Costitx, juntament amb la Consellera i el Director General de Cultura.

Serà que volen el retorn de l’autoritarisme, que potenciava el folcklorisme per justificar-se ?

26 de gener de 2005

L’enprenyadura de un conegut flabioler, calvianer , que no ha entès, la carta a la revista Folc nº 20.

La critica  i el desacord, no es contra els músics o els grups, si no contra l’editorial del numero anterior de la revista, intitulat “Colors Nous"

21de gener de 2005

Que la gala dels Premis Ciutat de Palma s’han fet al millor estil de la “Sección Femenina” com si fórem als anys seixanta, amb “Bufes i Rebosillos”.

21 de gener de 2005

Que com els altres anys a la revetla de Sant Sebastià la plaça de  la música Tradicional Mallorquina les condicions tècniques  foren inferiors a les de les altres places.

En G. Rodas a  un article al Diario de Mallorca  en feia referència, poca il·luminació, poca potencia de so i un cadafal molt petit, a una plaça que afortunadament va quedar petita de tants de balladors i espectador que hi havia; famílies completes.

Insensibilitat Municipal per la música d’aquí, feta aquí per persones d’aquí.

  21 de gener de 2005

TONI ROIG I SIERRA amb D.N.I. n. 41.357.454 G, domiciliat al carrer Trinitat, núm. 833, baixos. Telf. 971 79 70 41 de Pòrtol-Marratxí C.P. 07141

En nom i representació d’ AL-MAYURQA C.I.F. núm. 07691389 amb domicili Avd. Compte Sallent, 7 pis. 1 porta 2ª  de Ciutat de Mallorca, C.P. 07003

EXPOSAM:

Que fa 10 anys que com a grup ens dedicam a la música tradicional o música d’arrel ètnica. Que després de fer les nostres vuit hores de feina diària tenim temps i ganes per cantar i compondre en Català, compromesos en la defensa de la identitat i cultura mallorquina. El seu antecessor a la batlia Sr. Fageda ens va llogar per cantar a la Revetla de Sant Sebastià, patró de Palma els anys 1996-1999-2000 i 2002, ha estat costum donar cabuda a tots els grups que tenen la seva seu a Ciutat. (L’any 2000 vàrem substituir a darrera hora, a un altre grup que no podia fer-ho aquell dia).

Durant aquests deu anys hem cantat arreu dels Països Catalans: Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent a la Catalunya Nord, Tàrbena i Ondara al País Valencià, El Vendrell, Igualada, Banyoles, Figueres, Girona al Principat, també a Barcelona a la plaça del Rei, tres vegades al C.A.T. (Centre Artesà Tradicionàrius), A la plaça de la Virreina, dos cops a la festa major del barri de Gràcia (Carrer Verdi), a les festes populars del barri de Sant Gervasi, a diverses activitats organitzades per la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua) i arreu de la majoria de pobles i ciutats de les Illes Balears.

Tenim el premi Cerverí de Girona a la millor lletra de cançó, triada per votació popular a través de Catalunya Ràdio i atorgat per la fundació Prudència Bertrana.

Hem enregistrat cinc CD’s dels que som Productors, en els quals hi ha una cinquantena de cançons de creació pròpia. Hem col·laborat amb un tema al CD recopilatori del programa Rodasons de TV3, al CD de l’Associació Cultural ARRAN del barri de Sants de Barcelona, als recopilatoris del Centre Artesà Tradicionàrius i de la Revista Folc.

També hem col·laborat en totes les associacions veïnals, socials i culturals, que han volgut fer una festa popular i no han tengut doblers per dur-la endavant i han fet sonar la nostra música al llocs on la cultura bilingüe ha marginat el Català.

Ens sap molt de greu que la Regiduría de Cultura i la de Relacions Ciutadanes, hagin romput la roda que durant tots els anys de la democràcia s’havia mantingut amb els grups de música Tradicional Mallorquina, donant cabuda cada dos o tres anys a TOTS els grups, per la qual cosa

MANIFESTAM:

Que amb la mateixa ràbia que s’expressà l’escriptor francès Émile Zola, al seu famós manifest J’ACCUSE (publicat al diari l’Aurore el 13 de gener de l’any 1898.........les considero com a entitats, com esperits malèfics social. I l’acte que realitz aquí, no es més que un mitjà revolucionari d’activar l’espolsi de la veritat i de la justícia........) denunciam, la manipulació cultural que fan el Regidor de cultura Sr. Rogelio Araujo i la Regidora de Relacions Ciutadanes Sra. Maria José Frau, donant prioritat als grups que són favorables al consistori i rompent la forma de contractació que ha funcionat durant els darrers 25 anys a la Revetla de Sant Sebastià de Palma.

No es pot donar una sola visió de la música i Cultura que es fa en aquest moment a les Illes Balears; el Batle Emili Darder, assassinat pels feixistes el 24 de febrer de 1937 deia: “NOMÉS LA CULTURA FA CIUTADANS LLIURES”, no es pot marginar a les persones, associacions culturals, o veïnals que no pensen o senten com vostès.

DEMANAM:

La dimissió del Regidor/ora de Cultura i Relacions Ciutadanes per partidistes i perquè amb el seu comportament desprestigien el càrrec que ocupen.

Ciutat de Mallorca, a 21 de gener de 2005

IL.LMA. SRA. BATLESA DE PALMA Catalina Cirer.

 

13 de gener de 2005

Lo groller, que resulta dividir als músics i grups de música tradicional mallorquina en quatre categories, com si foren equips de futbol de la lliga  espanyola. Hi ha foros amb molta mala llet.

12 de gener de 2005

L'agraïment a TV3 per  haver posat la música del tema Manifest (CD De poetes i altres codolades) per anunciar el programa, Històries de Catalunya. Es una forma intel·ligent de dignificar la música d'arrel ètnica i tradicional del Països Catalans. 

16 de desembre de 2004

La manca de sensibilitat de TVE i d’altres TVs  locals, en no donar cobertura informativa als esdeveniments musicals, que poden ser conflictius amb el qui manen.

El bon rotllo de Catalunya Cultura (radio) amb els grups de música tradicional illencs al programa de Cultura Popular dels dissabtes al mati conduït per Ester Plana.

10 de desembre de 2004

Que el batle Sr. Prohens de Campos tracti en “Pelliseta” igual com ell i la seva Consellera tracten algunes Associacions Culturals mallorquines.

 La bona acollida que va tenir la ballada popular al “Parc de les estacions” dins la Fira de Entitats Juvenils organitzada per la Direcció General de Joventut.  

30 de Novembre de 2004

El poder de convocatòria mediatica que te un determinat grup de Llevant, amb un director general ballador.

La manca de sensibilitat d’aquest mateixos medis de comunicació amb el altres grups de música tradicional que fa mes de vint anys que aporten a la cultura popular creacions musical pròpies.

Les dificultat de relació que tenen algunes associacions, amb la consellera i el director general del Departament de Cultura del Consell Insular de Mallorca, per diferencies de criteri social i cultural.

bottom of page