top of page

 

 

Al-Mayurqa Creix              
                               

El grup Al-Mayurqa creix, que què vol dir això? Enfora de quedar-se quiet, el grup és sent més viu.

 

El passat 2014, es van complir vint anys de la fundació d'Al-Mayurqa, al llarg

d’aquests anys, el grup ha passat per diferents moments, procurant sempre, mantenir-se fidel als seus principis.

Han format part del seu si, diversos components, persones que han aportat el seu gra de sorra, perquè aquell "Projecte Roig", inicial tingués continuïtat en el temps.

 

L'any 2007 després de la tràgica mort del seu fundador, el sempre enyorat Toni Roig, es va iniciar un parèntesi, que va concloure l'any 2012 en què el grup va reprendre la seva activitat.

 

Quatre anys després de la incorporació del jove Biel Carbonell i el retorn a les places, la formació es planteja noves fites, una d'elles seguir creixent, d'aquí el títol de la nota, incorporant una nova veu, aquesta vegada femenina. Una veu amb personalitat, càlida i enèrgica a l’hora.

 

Glòria Franquet, persona compromesa, que coneix i ha seguit la trajectòria del grup pràcticament des de la seva infantesa, en serà la responsable, recobrant antigues sonoritats i aportant un nou element, que ajudarà a afrontar els reptes que el grup es planteja, per a un futur gens llunyà.

 

En aquesta nova etapa també hi són presents el germans Pere Joan i Manel Martorell, en Gaspar Jaume, Biel Carbonell i Miquel Carbonell.

 

Les motivacions que van propiciar el naixement del grup, segueixen més vigents que mai, defensar i promoure els trets que ens defineixen com a poble, la llengua, la Cultura amb majúscules i el territori; malgrat s’han assolit algunes millores, la plena normalització és encara llunyana.

 

Per tant seguirem la tasca, mitjançant la música i la poesia que són la nostra forma d'expressió.

La utopia no és morta i cal seguir lluitant

 

Vos convoquem el proper divendres dia 10 d’abril de 2015 a la Casa des Poble a Esporles a les 21:30 a passar una vetlada amb nosaltres. Ballada-concert per gaudir aquesta nova etapa.

 

 
NO ENS FAREU CALLAR,  AL-MAYURQA TORNA A LES PLACES​

    
     Aviat farà cinc anys que en Toni Roig ens deixà, només dos dies després de la presentació del darrer disc d'Al-Mayurqa “Temps de Revolta”. La mort d'en Toni ens va deixar orfes del company i  de l'amic però també del mestre, ell era  l'autor de la majoria de les músiques i gairebé de totes les lletres de les cançons del grup, a més de la veu principal i la guitarra rítmica.

 

Durant aquests quatre anys i escaig, han succeït moltes coses, homenatges a la figura d'en Toni, per part de diverses entitats públiques i privades, així com la presentació del darrer disc al Palau de la Música de Barcelona, tal com ell havia previst, amb la participació de la Coral Parroquial de la Real, dirigida per Ricard Terrades  i  l'estrena, enregistrament i edició en format CD i DVD, de la seva gran obra pòstuma “Al-Mayurqa Clàssic” treball de composició on es fusionen el instruments propis de la Musica  Tradicional i l'orquestra de cambra, el piano i l'oboè, promogut per la seva esposa, així com l'exposició “Toni Roig Escultor 1946 – 2007”, a l'Estudi General Lul•lià, comissariat per J.A. Mendiola i la presentació del llibre de Manel Martorell Rodríguez  “Toni Roig – Un Trobador del Segle XXI.


Tots aquests actes, no haguessin estat possibles sense la suma de l'esforç i la dedicació de: Miquel Brunet, Biel Majoral, Bernat Cabot, Catalina Obrador, Andreu Julià, Antoni Artigues i tots els músics de les orquestres Ars Musicae i l'Orquestra de Llucmajor, els membres d'Al-Mayurqa i de tantes persones, que amb el seu recolzament han fet possible dur a terme tots aquests projectes que han ajudat a servar-ne la memòria.

 

Ara bé l'eix vertebrador del grup d’ençà de la seva creació l’any 1995, ha sigut i és, una manera d'entendre la vida,  un tarannà basat principalment en la defensa i promoció dels trets que ens defineixen com a poble, la llengua, la Cultura amb majúscules  i el territori; també ens preocupen i molt, els drets socials, la democràcia participativa etc.
Tots aquests valors avui ignorats i menyspreats pel govern que ens  toca patir, estan ben presents en el nostre ideari i, com sempre, volem seguir promovent-los, mitjançant la música que és la nostra forma d'expressió.


Aquest retorn a la trinxera, potser és el millor homenatge que podem retre al gran Roig i  si és possible, engrandir el llegat que  ens va deixar, perquè diu un proverbi, que ningú es mor del tot, mentre algú el recordi  i nosaltres el tenim ben viu i ben present a les nostres vides.

 

Els anys passats, ens ha servit per madurar, per saber què  volem fer, abans només sabíem, el que no volem. Avui  malgrat que el dolor per la pèrdua continua, les ganes de seguir lluitant, es sobreposen a la pena i ens fan tornar a les places, amb les energies renovades i la il•lusió del primer dia. Comptem per aquesta nova etapa amb un nou membre, en Biel Carbonell, un jovençà que amb la seva guitarra i el seu esperit agosarat ens acompanyarà en aquesta nova singladura, comandada en la part musical, pel polifacètic  Manel Martorell (Arxillaüt, llaüt, guitarra solista i mandola) a més den Pere Joan Martorell (Flabiols, Flauta de pastor, Xeremia Midi, Xeremia i percussions tradicionals) en Miquel Carbonell (Guitarró, percussions i veu) i en Gaspar Jaume (Baix elèctric i Veu)

La utopia no és morta i cal seguir lluitat.


Ciutat de Mallorca a 17 de maig de 2012

bottom of page